perjantai 16. syyskuuta 2011

Pääkallotossut

Meillä lapset ovat käyttäneet päiväkodissa Crocseja (vaikka kuuluvatkin inhokkikenkiini..). Ne olivat nyt kuitenkin kesän jäljiltä jääneet pieniksi ja päätin säästää. Kävin siis nahkajemmani kimppuun. Tämä on ollut sellainen jokasyksyinen ikuisuusprojekti, jota en koskaan ole saanut toteutettua.

Ensin googletin "nahkatossut" ja pyysin lapsia katsomaan hakutuloksia. Sitten käskin miettiä, millaiset he haluaisivat. Mio halusi luurankotossut. Tärkeää, että ovat mieleiset, niin tulee sitten varmemmin pidettyä.

Ohjeet tossuihin löytyvät Marian ateljeesta. Kiitokset sinne:) Meille kaava on kuitenkin aika leveä, kun lapsilla on tuollaiset etelä-eurooppalaiset kapeat jalat. Eli pitänee piirtää kaava uusiksi, mutta nyt siis periaate on selvillä.

Ongelmitta tuo ompelu ei kuitenkaan sujunut, joten muutamaan asiaan kaipaisin neuvoja.

1. Ompeleeko teidän koneenne myös sen paksuimman kohdan (eli sen, jossa on etukappale, alavara, takakappale ja pohjallinen)? Mulla ei kyllä onnistu oikein millään, vaikka on nahkaneula käytössä. Hyppytikkiä tulee koko matkalta. Paininjalan puristusta voisi kaiketi löysätä, mutta en tiedä voiko sitä itse mennä säätelemään, kun käyttöohjeessa ei ole mitään mainintaa...

2. Entä käytättekö te jotain silkkipaperia tai teflonpinnoitteista paininjalkaa nahkaa ommellessa ( ja jos jälkimmäistä käytätte, niin mistä olette hankkineet)? Mulla tuntuu, että tietyissä kohdissa nahka jäppää aika hanakasti kiinni paininjalkaan.

3. Kolmas ongelma, joka ompelussa on, on lanka. Mun kone vierastaa kaikkia kalliita ompelulankoja ja tekee ommellessa lankaan solmuja (ei siis työn alapuolelle, vaan ylälankaan lankarullan ja neulan välille). Se varmaan johtuu langan kierteisyydestä, mutta mun kone siis tykkää vaan niistä halvoista langoista, jotka eivät nahan ompeluun sovellu:( Hankaloittaa siis ompelua aika tavalla, kun pitää solmujen vuoksi jatkuvasti katkaista lanka, grrr....

Katselin myös tuolta alkuperäisen ohjeen kohdalta muiden kommentteja ja mulla oli sama ongelma, kuin jollain muullakin eli se, että alavara työntyy esille, kun tossu on jalassa. Valitsin alavaraan aika pehmoisen nahanpalan, kun ajattelin, ettei sitten paina jalkaa, mutta se taitaa olla myös syynä siihen, ettei alavara pidä niitä kuminauhakujan päitä kunnolla piilossa. Ratkaisin kuitenkin ongelman kiinnittämällä alavaran kiinni etukappaleeseen maitoliimalla.

Seuraavaksi ovat vuorossa Fannin tossut, ehkä näette ne huomenna:)
Ilona

8 kommenttia:

 1. Ihanat tossut!

  Mulla oli samanlaisia ongelmia tossuja tehdessä. Käsin piti pyöritellä paksujen kohtien yli ja silti lanka katkeili ja neulatkin välillä! Käytin jotain nauhankääntäjä-paininjalkaa, jossa oli urat ja toimi aika hyvin. Kai ihan tavallisen paininjalan teippauskin auttaa. Lankana mulla oli sellainen paksu, ennen kai kutsuttiin karhulangaksi, sen kanssa ei ollut juuri tuota katkeilu ongelmaa ja kestää varmasti käytössäkin hyvin!

  VastaaPoista
 2. Todella hienot! Minä ompelin tavallisella langalla ja paksuja kohtia ei kone suostunut ompelemaan...

  VastaaPoista
 3. Ompelukoneliikkeistä saa teflonnauhaa, mikä liimataan paininjalan pohjaan nahkaa ommellessa. Nauha siis liimataan pohjaan ja muotoillaan paininjalan muotojen mukaan.

  Teollisuusompelukone taitaa olla ainut millä voi kuvitella saavansa paksut kohdat ommeltua nätisti ja mikä ompelee nikottelematta langan kuin langan. Monikaan kotikone ei siihen taivu. ( Tuli vaan mieleeni, että: Voihan sitä tietty tehdä tossut valmiiksi ja viedä sitten suutarille, että vahvistaa paksuista kohtaa.)

  VastaaPoista
 4. Hyvä, etten siis ole ainoa ongelmieni kanssa:)

  Pitäisi koittaa kirppikseltä löytää joku vanha toimiva Tikka-ompelukone nahkaompeluita varten. Ei nyt tietenkään vastaa teollisuuskonetta, mutta nuo vanhat yksinkertaiset koneet ovat jämäkkää tekoa ja ompelevat kyllä paksumpiakin materiaaleja nykykoneita paremmin. Katja suurkiitos tuosta teflonnauha-vinkistä!

  VastaaPoista
 5. Kyllä on hurjan hienot tossut :)

  VastaaPoista
 6. Wau!! Todella kauniita tossuja. Pakko kokeilla joskus syksymmällä...

  VastaaPoista
 7. Huippuhienot!! Meilläkin tämä kaava on vähän liian leveä. Toisaalta olen saanut palautettua, että kaava on ollut liian kapea ;) Toivottavasti sopii kuitenkin keskivertojalkaan. Itse ompelin aluksi ihan tavallisella paininjalalla ja kyllähän se silläkin onnistui. Sittemmin ostin kuitenkin oikein teflonpaininjalan ja on sillä kieltämättä helpompi ommella. Taas saan kiittää onneani vanhasta 70-lukusesta Berninasta ♥ Vielä ei ole niin paksua ompelusta tullut vastaan, että Bernsku olisi yskinyt.

  VastaaPoista