lauantai 18. kesäkuuta 2016

Helpon frillahameen ohje, myös vasta-alkajalle

Nämä kuvat on napsittu jo viime syyskuussa, mutta tänne asti ne eivät kuitenkaan ole päätyneet. Kangas on vähän syksyinen, mutta malli ajankohtainen myös kesää ajatellen. Olen aina silloin tällöin tehnyt erilaisia frillahameita ja välillä joku on kysellyt niihin ohjetta. Minulla ei näihin yleensä ole ollut kaavaa, vaan olen ne ihan summa mutikassa leikellyt. Periaate on kuitenkin simppeli. Tein tämän ohjeen nyt niin, että ompelu-uraansa aloittelevakin osaa tämän perusteella hamosen ommella.

Tämä hame on tehty 110-116cm kokoiselle lapselle.

1. Leikkaa kankaasta 2kpl vyötärökappaleita 37x15cm (kuvassa vain yksi) ja 2kpl helmakappaleita 72x24cm. (Koko 110-116cm)

2. Ompele kappaleet sivusaumoista kiinni suoralla ompeleella ja huolittele.

3. Lähikuva.

4. Ompele kuminauha renkaaksi.

5. Neulaa kuminauha vyötärökappaleeseen siten, että kuminauhan toinen reuna menee n. 1 cm vyötärökappaleen nurjalle puolelle. Kiinnitä kuminauha siksak-ompeleella. Muista venyttää kuminauhaa ommellessasi!

6. Nurja puoli.

7. Lähikuva.

8. Käännä vyötärökappaletta niin, että kuminauha jää kokonaan piiloon, neulaa ja tikkaa suoralla ompeleella läheltä taitteen alareunaa. Venytä kappaletta ommellessasi.

9. Muista kiinnittää mahdolliset kokomerkit yms. ennen ompelua. Tikkaa toinen ommel vyötärökappaleeseen paininjalan etäisyydelle ensimmäisestä ompeleesta.

 10. Vyötärökappale oikealta puolelta. Huolittele kappaleen alareuna.

11. Huolittele helmakappaleen reunat. Ompele rypytyslangat helmakappaleen ylälaitaan. (Kaksi lähekkäistä suoraa ommelta pitkällä piston pituudella.)

12. Lähikuva.

13. Rypytä helmakappaleen yläreuna niin, että sen pituus on sama kuin vyötärökappaleen alareunan. Aseta kappaleet sisäkkäin (sivusamat kohdakkain), nurjat puolet vastakkain ja ompele kappaleet yhteen.

14. Nyt hame näyttää tältä.

15. Tikkaa helmakappaleen saumanvarat vyötärökappaleen puolelle. Tee hameen helmaan käänne, ompele.Ja tässä pari hametta, jotka on tällä ohjeella ommeltu. Ovat ohutta vakosamettia, mutta malliin sopii vallan mainiosti myös kesäinen puuvilla.

Terkuin,
Ilona

2 kommenttia:

  1. Kylläpä alkoi tehdä mieli ommella tällainen frillahame pitkästä aikaa :) Ihania hamosia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, nämä ovat kyllä kivoja varsinkin kesällä.

      Poista