torstai 4. syyskuuta 2014

Ikean Karlstad-nojatuolin päällisen muokkaus

Ostimme pari vuotta sitten Ikeasta valkoisen Karlstad sohvan ja nojatuolin. Plussaa oli irroitettava, vesipestävä päällinen (Blekinge valkoinen). Vähän tuo päällisten toimivuus epäilytti jo ostohetkellä, sillä rungon päällisen saa irroitettua vain purkamalla tuolin osiin. Nyt tuo ominaisuus on ruvennut kovasti ärsyttämään. Ensin kyselin Ikeasta mahdollisuutta ostaa kyseistä kangasta, mutta sitä ei myydä erikseen. No sitten päätin vaan muokata olemassa olevasta päällisestä huppupäällisen.


Se oli helppoa. Ratkoin vain muutaman sauman ja poistin monta suikaletta tarranauhaa. Sitten käänsin päällisen nurinpäin ja asettelin tuolin päälle, harsin muotoon ja ompelin. Yhden illan homma! 


Takasaumat ompelin olemassa olevien saumojen kohdalta, joten eroa vanhaan ei huomaa lainkaan.  Nyt ei tarvitse enää tuolia purkaa pesua varten, jei!!! Sohvalle pitäisi vielä tehdä sama. Jos joku muuten kaipaa ohjetta, niin pyytäkää, vielä ehtii, voin sitten tehdä sohvan muokkauksesta tutoriaalin.

Ja sitten vielä tahranpoistosta. Yritin ennen pesua etsiä netistä tietoa näiden päällisten kloorivalkaisusta. Ei oikein tahtonut löytyä, mutta kokeilinpa kuitenkin. Ensin pesin ihan normaalisti valkopyykille tarkoitetulla OMOlla ja valkoisille tarkoitetulla Vanishillä. Tahrat käsittelin etukäteen. Ei tullut puhtaaksi... Sitten käsittelin tahrat uudelleen hankaamalla Vanishiä tahrakohtiin, tulos oli hiukan parempi, mutta muutama haalea tahra vielä jäi ja käsinojat olivat selvästi "harmaat". No, sitten heitin päällisen märkänä pesukoneeseen ja mukaan pesupalloihin n. 4dl Klorinia. Ja kyllä tuli valkoista! Tarranauhat tosin värjäytyivät kellertäviksi, mutta eipä tuo haittaa, koska jäävät piiloon. Jatkossa noita pinttyneempiä tahroja ei enää pääse syntymään, koska peseminen onnistuu irtohupun ansiosta paljon helpommin:)

Terkuin,
Ilona

3 kommenttia:

 1. Tuo on hyvä idea, meillä on kokonainen sohva Karlstadia ja valkoisilla päällisillä. Ja juurikin tuo purkaminen hidastaa pesuhaluja vaikka likaisetkin ne jo on. Alussa laitoin päällisiin sellaisen suojakäsittelyn, ja se on kyllä auttanut aika pitkään ettei sohvat ole ihan ruokottoman näköiset. Minua ainakin kiinnostaisi se ohje!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OK:) Laitan ohjetta tulemaan kun ehdin sohvan kimppuun!

   Poista
 2. tee vaan ihmeessä ohjeet. vaikka sanallisetkin.

  VastaaPoista