lauantai 6. elokuuta 2011

Ohje trikoopaidan neppilistaan

Varoitus: Pitkä postaus, joka sisältää paljon kuvia. Olen yrittänyt selittää mahdollisimman yksityiskohtaisesti kaikki vaiheet, mutta jos jokin jää askarruttamaan, niin kysy vaan. Myös vinkkejä, korjauksia, parannusehdotuksia ym. otetaan vastaan. Suosittelen myös, että tätä kannatta useamman kerran harjoitella johonkin jämätilkuille (niitä varmaan kaikilta löytyy..), niin tulee sitten kunnolla tuntuma ja saattaapi muutama ahaa-elämyskin iskeä:)

1. Kaavan osat:


2. Pienen ja ison halkion kaavat:
En valitettavasti osaa laittaa nettiin näitä kaavoja siten, että ne voisi suoraan oikeassa koossa sieltä printata. Olen kuitenkin lisännyt kuvaan noita mittoja, joten piirtäminen varmasti onnistuu ihan hyvin muutenkin. Tuon kaarevan kohdan muoto ei ole mikään tarkka, joten ihan vapaalla kädellä onnistuu. Pienempi halkio sopii suunnilleen 100cm:n kokoisiin paitoihin asti ja isompi siitä ylöspäin.


3. Halkion mitat ja leikkaaminen
a) Merkitse etukappaleeseen keskikohta, ns. taikatussi sopii hyvin merkkaamiseen (saa askartelu- ja ompelutarvikeliikkeistä). Taikatussin jälki häviää itsestään viimeistään kahden viikon kuluessa tai vedellä huuhtelemalla. On muuten näppärä apuväline monessa tilanteessa!

b) Mittaa pystysuunnassa taitetun kaavan leveys ja jaa se kahdella (minulla on tässä puserossa käytössä tuo pienempi halkion kaava, jonka leveys taitettuna on 2,5cm, se jaettuna kahdella on n. 1,2cm). Mittaa etukappaleeseen merkitsemästäsi keskikohdasta 1,2cm (pienempi halkio) vasemmalle (valmis neppilista aukeaa silloin myös vasemmalle). Merkitse kohta. (Ja tuo vasen tarkoittaa tässä tapauksessa itsestä katsottuna, kankaan ollessa pöydällä edessä.)

c) Taita kaava keskeltä puoliksi. Saat etukappaleeseen leikattavan halkion mitan suoraan siitä. (Jos haluat pelata varman päälle, leikkaa halkio 1cm lyhyemmäksi kuin kaava.)


d) Leikkaa halkio auki.

4. Halkiokaitale
a) Leikkaa kaavan mukainen kappale kankaasta ilman saumavaroja ja silitä kappaleeseen joustavalle kankaalle tarkoitettu tukikangas.

b) Huolittele kappaleen kaareva reuna.

5. Halkion kappaleiden kohdistaminen
Neulaa halkiokappaleen pitkä, suora sivu ja etukappaleen aukileikattu halkio (auki venytettynä) yhteen oikeat puolet vastakkain.

Jos tässä vaiheessa huomaat, että halkiokappale on liian lyhyt etukappaleen leikattuun halkioon, voit aina leikata uuden halkiokappaleen ja lisätä sen molempiin päihin sen verran ekstraa, että riittää. Olen huomannut, että osa tukikankaista vetää kangasta hieman kasaan ikäänkuin kutistaen sitä. Koska kangas ei myöskään tukikankaan laiton jälkeen enää jousta pystysuunnassa, kannattaa mieluummin suosiolla leikata uusi kappale, kuin yrittää väkisin ympätä liian lyhyttä kaitaletta halkioon. Halkiokaavan B-kirjaimella merkattu kulma kohdistuu etukappaleeseen leikatun halkion vasempaan reunaan ja A oikeaan.

6. Halkion ompelu
Ompele sauma. Sauma kannattaa ommella etukappaleen puolelta, koska siinä halkion pohjassa (keskikohdassa) saa olla tarkkana, sillä saumavara pitää jättää mahdollisimman pieneksi. Halkiokappaleen ommeltava reunahan on suora ja tukikangaskin pitää sen ompelun aikana ryhdissä. Ommeltavan sauman alussa ja lopussa saumavara voi olla n. 4-5mm. Halkion pohjaa (keskikohtaa) kohti saumavara kapenee n. 2mm kapeaksi.

7. Halkion silittäminen
Kun sauma on ommeltu, kannattaa halkio silittää muotoonsa ennen tikkausta.

a) Silitä halkiokappaleen leveän kohdan saumavarat sisäänpäin (halkioon päin).

b) Taita halkiokappaleen leveämpi osa kaksinkerroin siten, että se juuri peittää saumavarat, jotka edellisessä kohdassa silitettiin.

c) Taita halkiokappaleen kapeampi osa sauman kohdalta ja silitä.

8. Halkion tikkaus
a) Tikkaa ensin päälle tulevan kappaleen reuna. Älä ylitä halkion pohjaa (keskikohtaa).

b) Neulaa halkiokappaleen leveä kohta siten, että se peittää nurjalla puolella olevat saumavarat. Näin saat sisäpuolestakin siistimmän.

c) Itse tikkaan tämän kohdan sauman kohdalta, mutta se on ihan makuasia.

d) Merkitse (taikatussilla) halkionpohjan tikkauslinjat, neulaa ja tikkaa.


9. Halkio nurjalta:

10. Pääntien huolittelu
Ompele pusero kokoon.
a) Itse huolittelen pääntien saumurilla niin, että resorin oikea ja kankaan nurja puoli ovat vastakkain. TÄRKEÄÄ!: Jätä molempiin päihin riittävä pätkä ylimääräistä resoria.

b) Sen jälkeen taitan resorin ja neulaan sen paikalleen.

c) Lopuksi tikkaan peitetikillä kanttauksen (kaksoisneulallakin onnistuu).

d) Taita ylimääräiset resorinpätkät nurjalle ja neulaa ne kiinni.

e) Ompele suoralla ompeleella pystysuuntaan tikkaukset ja leikkaa ylimääräinen resori pois.


11. Nepit
Merkitse neppien paikat ja kiinnitä nepit. Suosittelen lämpimästi Prymin neppipihtejä, ovat hintansa arvoinen ostos! Ja muista, itse halkion reunahan on nyt sitten edestä katsottuna keskikohdan vasemmalla puolella. Laita nepit niin, että ne osuvat keskelle etukappaletta.


Huh! Olipa urakka. Taitavat aivot olla jo puoliunessa, joten jos jotain emämokia tuli kirjoiteltua, niin huomauttakaa!

Ilona

24 kommenttia:

 1. KIITOS!!! Kokeilen tätä heti tänään:)

  VastaaPoista
 2. Paljon kiitoksia ohjeesta! Tosi kiva, että jaksoit ohjeen tehdä, kova homma!

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta. On niin perusteellinen ja selkeä, että pitää ryhtyä kokeilemaan. Nappihalkion teko kun on ollut ajatuksissa n. kaksi vuotta ;-)

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Pitää kokeilla heti seuraavaan paitaan :)

  VastaaPoista
 5. Näyttää siltä, että nyt minäkin ymmärrän. ISO KIITOS!

  VastaaPoista
 6. Kiitokset upeasta ohjeesta, ihana että jaksasit niin peruustellisesti ohjata!!!

  VastaaPoista
 7. Hyvältä ohjeelta vaikutti. Luin oikein ajatuksen kanssa ja nyt tuntuu, että uskallan yrittää. Kiitos paljon!

  VastaaPoista
 8. KIITOS ohjeistuksesta! tätä aion kokeilla!

  VastaaPoista
 9. Iso kiitos kuvallisesta ohjeesta. Olen joskus yrittänyt tavata tätä ihan pelkästä tekstistä, enkä ymmärtänyt yhtään. Nyt tuntui tosi selkeältä ja ymmärsi heti mikä on idea. =)

  VastaaPoista
 10. Heippa! IHANA paita! terveisin romulyyli-riitta.

  VastaaPoista
 11. Hyvä perinpohjainen ohje!! Hienoa kun viitsit vaivautua :) Minä voin auttaa kaavan linkityksen kanssa, jos haluat.

  VastaaPoista
 12. Mullakin on nuo Prymin nepparipihdit käytössä, ja niilla saa kyllä aina nepparit kiinni onnistuneesti, mutta itselläni on sellainen ongelma, että usein ne nepparien puolikkaat hyppii pois pihdeistä ennen kuin ehdin painamaan pihdit kiinni kankaaseen. Joskus ei meinaa saada millään puolikkaita pysymään siinä istukassa. Onko minulla jotkut maanantaikappaleistukat niissä pihdeissä vai onko sulla samaa ongelmaa? Joskus omassa blogissani kyselinkin samasta asiasta mutten saanut vastauksia aiheesta.. =)

  VastaaPoista
 13. Hyvä, että ohje oli selkeä:) Maria, voisin ehkä jossain vaiheessa sun avustuksella yrittää linkittää kaavan, tosin se on kyllä mittojen perusteella aika helppo piirtääkin.

  Tiina, mulla kyllä pysyy ne "poika- ja tyttö" -osat pihdeissä, mutta ne hammasosat ei pysy.

  VastaaPoista
 14. Aivan mahtavat ohjeet, KIITOS!

  VastaaPoista
 15. Merkkaan suosikkeihin jos joskus kokeilen, poika ei tosin vielä ainakaan tykkää nappilistallisista paidoista. Ne on saaneet jäädä kaupaan.

  VastaaPoista
 16. Vaikuttaa oikein selkeältä ohjeelta, täytyy kyl lisäillä vikkilistaan ja jossainvälis ottaa kokeiluun :)

  VastaaPoista
 17. Voi loistavaa, todella paljon kiitoksia ohjeesta. Tätä kokeilen ehdottomasti. Paitakankaita syksyä varten on ostettuna, joten niihin tulee nyt kyllä neppilistat :)

  VastaaPoista
 18. Kiitos tosi selkeästä ja perinpohjaisesta ohjeesta! Nyt uskallan varmasti minäkin kokeilla nappilistan tekemistä!!

  VastaaPoista
 19. Kiitos ohjeesta! :) Loistavalta vaikuttaa!

  VastaaPoista
 20. mahtavaa.. nyt mäkin varmaan saan tehtyä. kiitos tosi paljon <3

  VastaaPoista
 21. Voi mahtavuus mikä ohje, ihanaa, että jaoit sen kanssamme, arvaa vaan helpottuiko minun neppilistaompeluni heti kerta heitolla. Suuri kiitos!!!!!

  VastaaPoista
 22. Kiitos! Tämän avulla saatiin päivän kolmas paita neppareita vaille valmiiksi.

  VastaaPoista